16 april 2024
Aantal Nederlanders in voedselnood niet afgenomen
Meer dan 450.000 mensen in Nederland hebben te maken met ‘verborgen voedselnood’. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis, uitgevoerd door Ipsos I&O. “Dit herkennen wij helaas maar al te goed”, zegt Hans Spekman, directeur van het Jeugdeducatiefonds.
"Gisteren hoorde ik dit weer toen ik op bezoek was bij een aantal van onze aangesloten scholen. Vaak zijn het werkende moeders die door hun inkomen tussen wal en schip vallen, omdat ze geen recht hebben op landelijke regelingen. Deze ‘werkende armen’ bereiken wij met het Jeugdeducatiefonds via de aangesloten scholen wel.”“Gisteren hoorde ik dit weer toen ik op bezoek was bij een aantal van onze aangesloten scholen. Vaak zijn het werkende moeders die door hun inkomen tussen wal en schip vallen, omdat ze geen recht hebben op landelijke regelingen. Deze ‘werkende armen’ bereiken wij met het Jeugdeducatiefonds via de aangesloten scholen wel.”
Geen verbetering
Het Rode Kruis, beaamt dat het vaak gaat om mensen die wel hulp willen, maar niet krijgen omdat ze bijvoorbeeld net te veel verdienen voor de Voedselbank. Van de ondervraagden zegt 9 procent weleens te weinig eten te hebben. Dat is evenveel als bij het vorige onderzoek uit 2021. Een groter aandeel van de bevolking, 14 procent, zegt te maken te hebben met voedselnood. Dan gaat het niet om alleen om te weinig eten, maar ook om bijvoorbeeld ongezond of eenzijdig voedsel. Voedselnood komt voor bij alle leeftijden, maar relatief gezien vaker bij alleenstaanden of ouders met kinderen, blijkt uit het onderzoek.
Schoolmaaltijden
Dit nieuwe onderzoek toont de noodzaak van het structureel maken van het Programma Schoolmaaltijden, dat wij samen met het Rode Kruis uitvoeren. “Het is hartverscheurend om te horen dat ouders soms maaltijden overslaan zodat hun kinderen kunnen eten, of dat gezinnen gedwongen worden om voedsel als laatste prioriteit te behandelen. Het eten dat kinderen via het schoolmaaltijdenprogramma op school krijgen is in veel gevallen bittere noodzaak”. Het Jeugdeducatiefonds roept daarom de Tweede Kamer op om het schoolmaaltijdenprogramma te verlengen. Vooralsnog is er financiering tot en met december 2024.
In de media:
Bericht op nos.nl