11 februari 2025

Gezondere kantine bij De Internationale Vos

Sinds augustus 2023 neemt De Internationale Vos deel aan het Programma Schoolmaaltijden. Dankzij deze steun heeft de school haar kantineaanbod verbeterd, zodat leerlingen niet alleen een maaltijd krijgen, maar ook bewuster leren kiezen voor gezonde voeding. Die inzet is nu beloond met de Gouden Schoolkantine Schaal 2024-2025.

Wim van Eijk, NT2-docent en coördinator maaltijdvoorziening bij De Internationale Vos, vertelt: “Onze lunchvoorziening was voorheen beperkt, maar dankzij het Programma Schoolmaaltijden hebben we daar verandering in kunnen brengen. Sindsdien maken de leerlingen steeds meer gebruik van de lunch. Inmiddels bestaat minstens 80 procent van het aanbod uit gezonde broodjes, salades en andere producten. Water is altijd beschikbaar, en de leerlingen worden actief betrokken bij het bereiden en presenteren van de maaltijden. Naast het aanbieden van eten aan leerlingen die dit nodig hebben, vinden we het belangrijk om hen bewust te maken van gezonde voeding. Als je kinderen over gezonde voeding leert, hebben zij daar hun leven lang profijt van."

Enno Pranger, teamleider van de Internationale Vos, voegt toe: “De leerlingen vinden het leuk om mee te helpen in de kantine en willen actief betrokken zijn. We kijken zelfs naar mogelijkheden om hier een Professionele Leerwerkplaats van te maken.” 

 Samenwerking met diëtisten 
“De overgang naar een gezondere kantine hebben we stap voor stap aangepakt, met grote steun van diëtisten in opleiding van de Haagse Hogeschool, die nog steeds betrokken zijn. We krijgen veel positieve reacties op het eten, dat volledig is afgestemd op onze doelgroep: jongeren tussen de twaalf en achttien jaar die Nederlands als nieuwe taal leren. De diëtisten stellen menu’s op met ingrediënten die passen bij de diverse achtergronden van onze leerlingen, zoals couscous. We volgen de Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen van het Voedingscentrum als basis en werken tegelijkertijd aan een maatwerktraject dat aansluit bij hun behoeften.” 

Diëtisten Kaoutar Saddiki en Angelique Pothof lichtten tijdens het bezoek van het Voedingscentrum overtuigend hun keuzes voor het menu toe. Dit gaf de doorslag voor de Gouden Schoolkantine Schaal. Tamara Coppenhagen, projectleider Eetomgevingen bij het Voedingscentrum, is onder de indruk: “Wat geweldig om te zien dat de Internationale Vos het schoolmaaltijdenbudget heeft ingezet voor een gezond en duurzaam aanbod volgens de Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen.” 

Meer informatie
Wil je sparren over het aanbod op jouw school? Neem dan contact op met jouw schoolcontactpersoon. Benieuwd naar de tips van het Voedingscentrum? Kijk op de Gezonde Schoolkantine

Naar actueel pagina