20 december 2023

Jeugdeducatiefonds verwelkomt 600ste basisschool

Basisschool de Vierambacht in Rotterdam is de 600ste school in Nederland die zich aansluit bij het Jeugdeducatiefonds. Scholen met veel kinderen in armoede kunnen bij de stichting aanvragen doen om hun leerlingen te helpen. Bijvoorbeeld met een bril, een fiets of excursies met de klas. De aanvragen nemen toe, ook in Rotterdam. 

Burgemeester Ahmed Aboutaleb en wethouder armoedebestrijding Natasha Mohamed- Hoesein brachten een bezoek aan de school om bij de mijlpaal stil te staan.

Groeiende behoefte aan steun
Het Jeugdeducatiefonds strijdt voor gelijke kansen voor alle kinderen. In 2023 kreeg het voor ruim 5,5 miljoen euro aan aanvragen binnen. ‘Dat is 38 procent meer dan in 2022,’ vertelt directeur Hans Spekman. ‘Eerste levensbehoeften als winterkleding en goede aansluitende zorg zijn voor veel kinderen nog steeds niet vanzelfsprekend. En dat is slechts de basis: pas als je je daar geen zorgen meer over hoeft te maken, kun je gaan werken aan gelijke kansen.’

Scholen waarbij meer dan de helft van de leerlingen opgroeit in een gezin met een laag inkomen, kunnen een beroep doen op de stichting voor financiële steun. Naast individuele aanvragen, worden ook educatieve groepsactiviteiten bekostigd. Bijvoorbeeld een schoolkamp, museumbezoek of busvervoer de natuur in omdat kinderen nog nooit in een bos zijn geweest. Dit moet de armoedespiraal van het gezin helpen doorbreken.

Nood in Rotterdam is hoog
Het is geen toeval dat de 600ste school in RoQerdam ligt. Ook in Amsterdam, Utrecht in Den Haag is de armoedeproblemaUek groot, maar de havenstad telt verreweg de meeste basisscholen die in de doelgroep van het JeugdeducaUefonds vallen. Samen dienden deze scholen het afgelopen jaar voor meer dan 1 miljoen euro aan aanvragen in. Daarmee werd ruim 135.000 keer een kind bereikt.

Het geld voor de scholen komt deels uit private financieringen. Daarnaast stelt het JeugdeducaUefonds als voorwaarde dat gemeenten meefinancieren. De gemeenteraad van RoQerdam besloot de financiering onlangs uit te breiden, waardoor alle 125 scholen in de stad die volgens het armoedecriterium voor de steun in aanmerking komen nu daadwerkelijk kunnen worden ondersteund.

Ook basisschool de Vierambacht mag zich nu dus officieel een JeugdeducaUefonds-school noemen, en burgemeester Ahmed Aboutaleb was daarbij aanwezig: ‘Als je niets tekortkomt, gaat het op school ook beter. Door geldzorgen hebben ouders soms moeite hun kinderen in alles te ondersteunen. Door met het JeugdeducaUefonds samen te werken, krijgen heel veel kinderen de kans om tot bloei te komen.’

Van gymkleren tot dyslexietesten
Scholen kampen niet alleen met financiële armoede. Er worden ook aanvragen gedaan voor onderwijs, zorg en materiaal. Scholen in RoQerdam hebben veel behoe[e aan therapie, kindercoaching, dyslexietesten en ondersteuning van de thuissituaUe. Wat opvalt is de grote vraag naar kleding. Leerlingen komen zonder gymkleren naar school of hebben geen warme winterjas. Ook brillen blijken hard nodig, omdat ouders niet alUjd een aanvullende verzekering kunnen betalen.

Uit de aanvragen wordt verder duidelijk dat veel leerlingen met stress in de klas ziQen, trauma’s moeilijk kunnen verwerken en problemen hebben met emoUeregulaUe. Door lange wach`jden bij zorginstanUes is het lasUg om via de reguliere weg zorg krijgen, geven scholen aan. Die Ujd is er meestal niet: zorghulp is vaak urgent, omdat kinderen anders compleet vastlopen en onrust in de klas veroorzaken. Met het budget van het JeugdeducaUefonds kunnen scholen alternaUeve zorgroutes vinden en leerlingen sneller helpen.

Terug