12 februari 2024

Kinderbrillen te duur

Het Jeugdeducatiefonds krijgt steeds meer aanvragen voor kinderbrillen. Wij vinden het zorgelijk dat veel ouders de bril van hun kind niet meer kunnen betalen, want als je niet goed ziet kun je ook niet goed leren. In 2023 kregen we meer dan 90 aanvragen voor kinderbrillen, terwijl we een jaar daarvoor 62 aanvragen kregen en in 2022 nog maar 20.

Ook bij het Fonds Kinderhulp zien ze een stijging in het aantal aanvragen voor kinderbrillen. Dat komt omdat je bijna altijd een aanvullende zorgverzekering nodig hebt voor een brilvergoeding, en veel mensen hebben die niet. Of de verzekering dekt de aanschaf of schade niet, of niet volledig. Soms wordt bijvoorbeeld alleen een bedrag van 100 euro per twee of drie jaar vergoed. Iedereen die een kind met een bril heeft weet: monturen en glazen zijn veel duurder. Bovendien gaan kinderbrillen nogal eens kapot. En wie betaalt de reparatie of de nieuwe bril, als er thuis toch al weinig geld is?

Serieuze problemen
Alleen als kinderen serieuze medische afwijkingen of letsel of oogziektes hebben, komen brillen soms voor vergoeding in aanmerking. Denk aan een kind dat tenminste min 6 of een forse plussterkte heeft. En dan nog geldt een eigen bijdrage van 61 euro per brillenglas, per jaar. Monturen worden sowieso niet uit basisverzekering vergoed. Maar oogartsen beschouwen een oogafwijking al als een medisch probleem vanaf min 0,5. Dan al belemmert je zicht je in je ontwikkeling. Rond de leeftijd van twintig jaar is al de helft van de jongeren in Nederland bijziend, onder andere door het toegenomen beeldschermgebruik. Het niet goed corrigeren van bijziendheid kan dus enorme gevolgen hebben. Geldgebrek mag daarbij geen rol spelen. Wij willen dat kinderen die in armoede leven ook met de juiste bril op in de klas zitten. 

Moet anders
Wat wij willen is een systeemverandering: een ruime vergoeding voor een kinderbril terug in de basisverzekering of, als eerste stap, de medische indicatie flink ruimer maken, inclusief de vergoeding van het montuur. Samen met oogartsen, orthoptisten, optometristen en opticiens roepen wij verzekeraars, overheid en brillenmaatschappijen op om ervoor te zorgen dat alle kinderen mee kunnen doen in de klas. Hans Spekman, directeur Jeugdeducatiefonds: "De eisen van de verzekering zijn gewoon te streng. Heel veel kinderen hebben een bril nodig en moeten dan aanvullend verzekerd zijn. Of hun ogen zijn niet slecht genoeg waardoor er geen vergoeding wordt gegeven. Wij krijgen steeds meer aanvragen voor brillen. Ouders zijn niet goed genoeg verzekerd en als ze al verzekerd zijn is de vergoeding te laag. Of de bril gaat kapot en wie betaalt dat dan? Allebei heel zorgelijk, want als je als kind niet goed kunt kijken, wat doe je dan in de klas?"

In de media
🔗 Radar besteedde op 12 februari 2024 aan de vergoeding van kinderbrillen.
🔗 Trouw tekende het verhaal van de 10-jarige Thiago op.  

Naar actueel pagina