20 januari 2025
"Met een beetje inzet kun je echt een verschil maken"
![](https://www.jeugdeducatiefonds.nl/files/2965/w720v96c3-689-2038-1359e0/foto+weggeefkast.jpg)
De Prins Willem Alexanderschool in Den Haag heeft een creatieve invulling gegeven aan het schoolmaaltijdenbudget. Twee initiatieven springen eruit: de JEF-kast, een weggeefkast voor gezinnen, en het project ‘Volle Buikjes’, waarbij kinderen vijf keer per jaar een doos vol boodschappen mee naar huis krijgen.
Adjunct-directeur Maxime van Boheemen en brugfunctionaris Marloes Gaillard zetten zich met passie in voor projecten die gezinnen helpen. En als het even kan worden ook de leerlingen hierbij betrokken.
Wat is de JEF-kast?
De JEF-kast had brugfunctionaris Marloes gezien op een andere school. Een laagdrempelig initiatief, waarvoor ze zelf elke week online de boodschappen doet bij de plaatselijke supermarkt. De JEF-kast, genoemd naar het Jeugdeducatiefonds, staat op een toegankelijke plek in de schoolhal en is drie ochtenden per week open. Hier kunnen ouders producten uit de kast pakken, maar ook zelf iets terugplaatsen, zoals speelgoed of andere benodigdheden. “Het werkt op basis van vertrouwen,” legt Marloes uit. “Wel hangt er een briefje op de kast met de spelregels. Maar verder controleren we niet tijdens de openingstijden van de kast.”
De kast bevat houdbare en gezonde producten zoals pasta, rijst, ontbijtgranen en broodbeleg, maar soms ook verse groente en fruit als aardappels, wortels of appels. “We krijgen advies van ouders over wat zij graag in de kast zien. Zo vullen we de boodschappenlijst aan met wat echt nodig en gezond is.”
De JEF-kast is niet alleen een praktische hulpbron, maar ook een manier om ouders laagdrempelig met de school in contact te brengen, legt Marloes uit: “Een aantal ouders helpen met het op peil houden van de voorraad. En ouders die dankbaar zijn, komen vaak even een praatje maken. Dat opent deuren om ook andere hulp te bieden.” Het is een schoolbreed concept waarbij iedereen (leerling, ouder, leerkracht, MT, buurtsupermarkt) betrokken is. Naast de boodschappenkast geeft de Prins Willem Alexanderschool ook nog invulling aan het schoolmaaltijdenbudget door middel van ontbijtboxen en dagelijks schoolfruit. De ontbijtboxen staan in elke klas. Mochten kinderen om wat voor reden dan ook met een lege maag naar school komen of trek hebben dan kunnen ze uit de box wat te eten pakken. In de box zitten bijvoorbeeld ontbijtkoeken, mueslirepen, crackers en maiswafels waar ze 100% pindakaas of sandwichspread op kunnen smeren.
Vijf keer per jaar een boodschappenbox
Naast de JEF-kast heeft de school het project ‘Volle Buikjes ‘opgezet. Vijf keer per jaar krijgen alle kinderen een doos vol boodschappen mee naar huis. Het initiatief begon klein tijdens de kerstperiode, maar groeide al snel uit tot een structureel project. “We vullen een gymzaal met eten en kinderen krijgen een doos vol gezonde en lekkere producten mee naar huis,” vertelt Maxime. “Het is prachtig om te zien hoe blij gezinnen hiermee zijn. De inhoud van de dozen wordt zorgvuldig samengesteld in samenwerking met ouders en de plaatselijke supermarkt. Lars Jeremic en Ilias Chohabi, de managers van onze vaste supermarkt, zijn heel erg betrokken bij de JEF-kast en het project ‘Volle buikjes’. Zonder hen was dit niet zo’n succes geworden”, aldus Maxime. De Prins Willem Alexanderschool kiest bewust voor voedzame producten die toegankelijk zijn voor alle gezinnen. Daarnaast proberen ze de dozen aan te vullen met iets speciaals, zoals bakmixen voor koekjes tijdens de kerstperiode, zodat het gezin ook nog een activiteit heeft om samen te doen.
Educatieve en praktische aanpak
Het project gaat verder dan alleen boodschappen uitdelen. Bij sommige edities mogen kinderen zelf hun doos vullen via een parcours in de gymzaal. Komend voorjaar, na de Ramadan, organiseert de school een versmarkt met kraampjes vol gezonde en verse producten. “We koppelen dit aan lessen, zodat het ook educatief bijdraagt,” legt Maxime uit. Aan het eind van de dag hebben de kinderen wat geleerd en gaan ze met een tas verse producten naar huis.
Betrokkenheid en flexibiliteit
Hoewel de organisatie van deze projecten tijd kost, zorgen slimme samenwerkingen en betrokken ouders ervoor dat het haalbaar blijft, vertelt Marloes. “We hebben moeders die meehelpen en collega’s die bijspringen. Daarnaast speelt de samenwerking met de supermarkt een belangrijke rol. “Zij leveren de producten op het moment dat we ze nodig hebben en ondersteunen zelfs met dozen en opslagruimte”. Het project is ook een inspiratiebron voor andere scholen. Maxime moedigt scholen aan om klein te beginnen en samenwerkingen te zoeken. “Het hoeft niet perfect te zijn, maar met een beetje inzet kun je echt een verschil maken.”
Een school met hart voor haar kinderen
Met de JEF-kast en ‘Volle Buikjes’ toont de Prins Willem Alexanderschool hoe creatief gebruik kan worden gemaakt van het schoolmaaltijdenbudget. De school laat zien dat praktische hulp en educatie hand in hand kunnen gaan. Wil je als school meer weten over deze initiatieven dan nodigen Maxime en Marloes je van harte uit om te bellen. Ze vertellen je er graag meer over.
Benieuwd hoe andere scholen het doen? Kijk voor meer inspiratie en of jouw school in aanmerking komt op www.schoolmaaltijden.nl.