14 januari 2025

Pilotproject vergroot kansen voor jongeren in het praktijkonderwijs

Om de kansengelijkheid van leerlingen in het praktijkonderwijs te bevorderen, gaan het Jeugdeducatiefonds, de Sectorraad Praktijkonderwijs en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) samenwerken. 

Het pilotproject ‘Van Pro naar Prof’, dat op 13 januari 2025 van start ging, heeft als doel om praktische belemmeringen weg te nemen bij de uitstroom van leerlingen naar stage en duurzaam werk.

Praktische barrières wegnemen voor jongeren
De pilot, mogelijk gemaakt door een subsidie van het ministerie van SZW, geeft zes praktijkonderwijsscholen verspreid over Nederland de mogelijkheid om leerlingen in een kwetsbare positie extra ondersteuning te bieden. 'Van Pro naar Prof’ richt zich op jongeren bij wie de financiële situatie thuis de ontwikkeling naar de arbeidsmarkt in de weg staat. Denk aan het ontbreken van geschikte kleding voor een stage, een rustige plek om huiswerk te maken of middelen om bijles of coaching te bekostigen. “Het is onacceptabel dat geldzorgen thuis bepalen of een jongere goed presteert op school en wel of niet kan deelnemen aan een stage of een baan kan krijgen. Met deze pilot geven we scholen de ruimte om het verschil te maken voor hun leerlingen,” zegt Hans Spekman, directeur van het Jeugdeducatiefonds. De zes praktijkscholen krijgen met het extra budget een belangrijke kans om hun leerlingen beter voor te bereiden op de arbeidsmarkt en hen in hun persoonlijke ontwikkeling te ondersteunen. De pilot loopt tot 30 oktober 2025 en wordt voor die tijd geëvalueerd.

Hulp welkom in het praktijkonderwijs
Het Jeugdeducatiefonds en het ministerie van SZW werken al jaren samen om via het primair onderwijs de kansen van kinderen die opgroeien in armoede te vergroten. In Nederland zijn er daarnaast 177 scholen voor praktijkonderwijs, met in totaal zo’n 29.000 leerlingen. Zij worden opgeleid voor beroepen waar in Nederland grote vraag naar is, in sectoren als bouw, metaal, groen, winkelpraktijk, horeca, logistiek en zorg en welzijn. Een groot deel van deze leerlingen groeit op met armoede thuis. De Sectorraad Praktijkonderwijs is daarom blij dat de unieke aanpak van het Jeugdeducatiefonds nu ook voor hun doelgroep wordt ingezet. “Praktijkonderwijs is van onschatbare waarde, maar deze jongeren verdienen méér dan alleen een plek in de klas. Ze verdienen een toekomst. Deze pilot helpt ons om die ambitie waar te maken,” aldus Nicole Teeuwen, bestuursvoorzitter Sectorraad Praktijkonderwijs.

Succesvol de weg vinden naar de arbeidsmarkt
Met het extra budget via het Jeugdeducatiefonds worden de ontwikkelingskansen, het welzijn en de weerbaarheid van deze jongeren vergroot. Ook worden concrete stappen ondernomen om ouderbetrokkenheid te versterken en stigma's rondom armoede te doorbreken door de school als vertrouwde plek te positioneren. Dit maatwerk helpt leerlingen niet alleen om te slagen op school, maar ook om succesvol hun weg te vinden naar de arbeidsmarkt. Dit opent deuren naar een toekomst die voor veel anderen vanzelfsprekend is, maar voor deze leerlingen soms buiten bereik lijkt.

Meer weten?
Hou onze webpagina in de gaten voor updates over het project ‘Van Pro naar Prof’.

Terug