26 februari 2024

Ruim 50 scholen in Limburg zetten zich in voor kansengelijkheid

1 op de 8 kinderen in Limburg groeit op in armoede. Armoede belemmert niet alleen de ontwikkeling van kinderen, maar werkt ook door in hun toekomstkansen. Opgroeien met een stressvolle financiële thuissituatie leidt tot slechtere leerprestaties en kansenongelijkheid in het onderwijs. 

Om alle kinderen dezelfde ontwikkelingskansen te geven, steunt het Jeugdeducatiefonds ruim 50 scholen in Limburg.

Een van die scholen is OBS Harlekijn in Venlo. Directeur Myra Leenen sprak over de aanpak van het Jeugdeducatiefonds tijdens de sessie ‘Samen voor Kansengelijkheid’ op 22 februari in Theater Karroessel te Geleen. "Ik hoef alleen maar te verantwoorden dat ik te vertrouwen ben," vertelde Leenen enthousiast. Daarmee slaat zij de spijker op zijn kop: wij gaan uit van vertrouwen, niet van wantrouwen en zien de school als de plek waar kinderen en ouders/verzorgers vertrouwen in hebben.

Voor één kind of de hele klas
Als geldgebrek de ontwikkeling van leerlingen in de weg staat, kunnen basisscholen een aanvraag doen bij het Jeugdeducatiefonds. Voor individuele steun, bijvoorbeeld een bril, een bed of bijles. Of voor de hele klas, denk aan lesmateriaal, eten en drinken of geld voor een schoolreis. Dankzij de financiële bijdragen van gemeenten, bedrijven en fondsen kan het Jeugdeducatiefonds op dit moment ruim 50 scholen in Limburg ondersteunen. Circa 90 scholen zorgen via het Programma Schoolmaaltijden voor eten en drinken voor hun leerlingen.

Meer kinderen in armoede
Het aantal kinderen dat in Limburg in armoede opgroeit, is hoger dan het landelijk gemiddelde en neemt nog steeds toe. Wethouders Judith Bühler (Sittard-Geleen) en Arlette Vrusch (Heerlen) vertelden over de noodzaak om Limburgse kinderen die opgroeien in armoede maximale ontwikkelingskansen te bieden. Hans Spekman, directeur van het Jeugdeducatiefonds: “Door onze gezamenlijke inzet worden de toekomstkansen van deze kinderen versterkt. Onze ambitie is dat zij de armoedespiraal van het gezin kunnen doorbreken. Dat is goed voor het kind, goed voor de samenleving en goed voor het verdienvermogen van morgen.” 

In de media
🔗 L1 bezocht een van de Limburgse Jeugdeducatiefondsscholen, Kindcentrum Sittard.   

Naar actueel pagina