19 december 2024

Samen aan de slag: feestelijk gevulde kerstdoos

Bij De Springplank in Zutphen, een basisschool voor speciaal onderwijs in een prachtig nieuwbouwgebouw, krijgt het extra Decemberbudget een creatieve invulling. Mattias van Os, sportdocent én coördinator schoolmaaltijden, vertelt hoe ze voor het tweede jaar op rij kerstpakketten meegeven aan leerlingen voor de start van de vakantie.

“Onze leerlingen zijn deze week druk met het versieren van hun eigen kerstdoos,” vertelt Mattias. Elke klas krijgt een witte, lege doos die door de leerlingen wordt omgetoverd tot een feestelijke verpakking. “Sommige leerkrachten kiezen voor verf, anderen werken met glitters en losse snippers. Het is mooi om te zien hoe trots de leerlingen zijn op het resultaat.” Volgende week komt het eten voor in het pakket binnen en dan begint het echte werk: het vullen van de dozen. “We maken er een project van. De kinderen lopen langs verschillende tafels en mogen van elk product één stuk kiezen om in hun doos te stoppen. Het vullen duurt een paar dagen, en vlak voor de kerstvakantie nemen de leerlingen hun zelfgemaakte pakketten mee naar huis.”

Een mix van gezond en lekker
De dozen worden gevuld met een combinatie van gezonde en feestelijke producten. “We stoppen er van alles in: tomatensoep, pasta en zonnebloemolie. Maar omdat het kerst is ook wat lekkers zoals popcorn en chocolademelk – voor ieder wat wils,” zegt Mattias. Daarnaast maken ze een link naar de kooklessen van afgelopen week, waarbij de conciërge (en tevens kookdocent) appelbeignets maakte met de leerlingen. “Dit complete recept inclusief de benodigde ingrediënten zitten ook in het pakket en kunnen de leerlingen thuis namaken.”  

Leren koken en meer
Het voedselprogramma op de Springplank is divers. “Om de week hebben alle klassen kookles,” vertelt Mattias. “We maken van alles: van soep tot kip-pesto salade, en rondom feestdagen zoals Sinterklaas bakken we pepernoten. Het is een mix van gezond en feestelijk, zodat er voor iedereen iets leuks tussen zit.” Volgens Mattias bieden kooklessen en voedselprojecten meer dan alleen praktische vaardigheden. “De kinderen leren samenwerken, plannen, en vooral trots zijn op wat ze zelf maken.”

Focus op gezonde voeding
De focus op gezonde voeding is een belangrijk thema op De Springplank. “Elke week levert een groenteboer vers fruit, zoals appels, peren of druiven. Als er iets overblijft, verwerken we dat in kooklessen. Mattias benadrukt dat ze voortdurend zoeken naar manieren om gezonde voeding ook buiten schooltijd bij de kinderen thuis te krijgen, zónder dat het veel werk kost. “We denken na over structurele oplossingen, zoals maandelijkse goodybags met groenten en fruit voor thuis. Deze verse producten zijn nu eenmaal best duur.”

Tips voor andere scholen
 “Het lijkt misschien veel werk, maar met de juiste partners is het organiseren van de schoolmaaltijden heel laagdrempelig”, vertelt Mattias. “Laat je niet afschrikken door de organisatie. Je kunt zaken uit handen geven als je met leveranciers werkt. Onderwijstijd is kostbaar, maar op de manier zoals wij het doen is het heel laagdrempelig.”

Naar actueel pagina