Hulp voor kinderen in armoede, via de basisschool

Als er thuis geldzorgen zijn, presteren kinderen minder goed op school. Wij vergroten hun ontwikkelingskansen. Zo doorbreken we de armoedespiraal van het gezin. Help je mee?

Wij geven kinderen maximale ontwikkelingskansen, ook als er thuis weinig geld is

Honderdduizenden kinderen in ons land hebben het lastig op school. Niet omdat ze moeilijk leren, maar omdat ze in armoede opgroeien. Het Jeugdeducatiefonds vindt dat alle kinderen maximale ontwikkelingskansen moeten krijgen. Daarom steunen we hen via de basisschool, een plek van vertrouwen voor kinderen en hun ouders.

814
basisscholen in Nederland
aangesloten
>483.023
keer een kind bereikt
dit schooljaar
>581
schoolreisjes vergoed
dit schooljaar
>166
bedden en bureaus vergoed
dit schooljaar

Jouw hulp is hard nodig. Steun kinderen in armoede met je bedrijf, fonds of school. Of gewoon zelf!

Stap voor stap naar een systeem dat werkt voor álle kinderen

Staat geldgebrek de ontwikkeling van een kind in de weg? Dan kunnen basisscholen een aanvraag bij ons doen, bijvoorbeeld voor leermateriaal, extra zorg of begeleiding, geld voor een schoolreisje of een bed of bureau voor thuis. Maar onze aanpak van kinderarmoede reikt verder: waar lokaal of landelijk beleid tekortschiet, trekken wij aan de bel. Zo zorgen we voor systeemverandering op het gebied van armoede, onderwijs en (jeugd)zorg.

Ik zag dat een moeder met haar kinderen elke dag lopend naar school kwam. Drie dagen later stonden er drie fietsen voor ze klaar.
Oriana Pattinama, directeur basisschool Magistraal in Middelburg

Het zal basisschooldirecteur Oriana altijd bijblijven: een moeder was met haar twee zoontjes van 5 en 6 kilometers verderop komen wonen en had een afspraak gemaakt om haar jongens in te schrijven. Oriana vroeg hoe ze naar school waren gekomen. 'Lopend,' antwoordde de vrouw. En dat zouden ze blijven doen. Diezelfde avond nog diende Oriana bij het Jeugdeducatiefonds een aanvraag in.

Nieuws en verhalen

Pilotproject vergroot kansen voor jongeren in het praktijkonderwijs

Om de kansengelijkheid van leerlingen in het praktijkonderwijs te bevorderen, gaan het Jeugdeducatiefonds, de Sectorraad Praktijkonderwijs en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) samenwerken. 

Jaarverslag 2023-2024: groei zet door

Ook in het schooljaar 2023-2024 hebben we ons weer volop ingezet voor maximale ontwikkelingskansen voor álle kinderen. Met resultaat.

“Wij blijven het Jeugdeducatiefonds nog heel lang steunen”

Het Jeugdeducatiefonds kan kinderen alleen maar maximale ontwikkelingskansen bieden dankzij de bijdragen van trouwe donateurs. Zoals het echtpaar dat anoniem wil blijven, maar wel graag vertelt waarom ze ons steunen. 

Mijlpaal: 800e school sluit zich aan

Basisschool De Schatkaart uit Delft is de 800e school die zich aansluit bij het Jeugdeducatiefonds. In twee jaar tijd is het aantal scholen dat een beroep doet op het Jeugdeducatiefonds voor financiële steun bijna verdubbeld. Een teken aan de wand, want scholen komen alleen in aanmerking voor steun als meer dan de helft van de leerlingen opgroeit in een gezin met een laag inkomen.

Ons ondersteuningsaanbod voor brugfunctionarissen

Dit schooljaar zijn er 1100 scholen gestart met de inzet van een brugfunctionaris. Ben jij brugfunctionaris en heb je behoefte aan ondersteuning? Dan kun je bij ons terecht voor informatie en advies.

Extra geld voor kinderbrillen

Het Jeugdeducatiefonds en Nationaal Fonds Kinderhulp krijgen volgend jaar samen 250.000 euro extra van de overheid voor de vergoeding van kinderbrillen. Dat heeft de Tweede Kamer donderdagavond 12 december besloten.