Meld je school aan bij het Jeugdeducatiefonds

Werk je op een basisschool met veel leerlingen die opgroeien in een gezin met een laag inkomen? Dan komt je school misschien in aanmerking voor steun van het Jeugdeducatiefonds. Werk je op een school in het speciaal basisonderwijs (sbo) of het speciaal onderwijs (so)? Dan komt je school altijd in aanmerking.

Je basisschool komt in aanmerking voor onze steun als deze voldoet aan drie criteria: 

  1. Volgens de meest recente NCO-rapportage van je school komt minimaal 30 procent van de leerlingen uit een gezin met een laag inkomen.
  2. Je school zegt toe om naast groepsaanvragen ook aanvragen bij het Jeugdeducatiefonds in te dienen voor individuele kinderen.
  3. Je school zegt toe medewerking te verlenen aan intervisiebijeenkomsten die het Jeugdeducatiefonds af en toe organiseert.

Stel je leerkrachten in staat om leerlingen extra te ondersteunen

Zo verloopt je aanmelding

1. Gegevens checken
We vragen je om gegevens van je school, onder andere de NCO-rapportage. Deze kun je opvragen bij je schoolbestuur. Hierin staat hoeveel leerlingen opgroeien in een gezin met een laag inkomen. We beoordelen je aanmelding zo snel mogelijk.

2. Wachtlijst
Voldoet je school aan de criteria? Pas als we voldoende financiering hebben, kunnen we je school aansluiten. Een deel van deze financiering vragen we aan jullie gemeente. Werken we nog niet samen met deze gemeente, of is de cofinanciering die we van jullie gemeente ontvangen onvoldoende om extra scholen aan te sluiten? Dan plaatsen we je school op onze wachtlijst. Het kan helpen om zelf bij je gemeente aan te geven dat je school zich graag bij ons wil aansluiten.

3. Certificering
Is de financiering rond? Dan komt onze schoolcontactpersoon persoonlijk langs en wordt je school officieel gecertificeerd. Vanaf dat moment reserveren we jaarlijks een budget voor jullie school en kun je aanvragen bij ons indienen om jullie leerlingen te ondersteunen.

Welke aanvragen kan mijn school indienen?

Gecertificeerde scholen kunnen aanvragen indienen voor producten of diensten die de ontwikkelingskansen van een leerling vergroten. Dat kan een individuele aanvraag zijn, zoals een bril, een dyslexietest, winterkleding, leesboeken of ondersteuning bij de thuissituatie. Maar ook voor de hele klas, denk aan educatieve materialen of een schoolreis. We werken vanuit vertrouwen: als een leerkracht of brugfunctionaris inschat dat de aanvraag nodig is, dan staan wij klaar om snel te helpen.

Hoe dien ik een aanvraag in?

Bij de certificering van je school ontvang je inloggegevens voor Mijn Jeugdeducatiefonds. Via deze online omgeving kun je eenvoudig aanvragen indienen. We beoordelen je aanvraag altijd zo snel mogelijk. Na goedkeuring schaft je school de aangevraagde producten of diensten zelf aan. In Mijn Jeugdeducatiefonds kun je vervolgens de factuur indienen en vergoeden wij de kosten van de aanvraag.

Waarom lopen aanvragen via de basisschool?

Leerkrachten en brugfunctionarissen weten goed wat een leerling nodig heeft. De school is minimaal acht jaar een plek van vertrouwen, waar kinderen gezien en gehoord worden en bekend is wat de talenten en intellectuele mogelijkheden van de kinderen zijn. Bovendien is armoede op school vaak duidelijk zichtbaar. Onze schoolcontactpersonen ondersteunen scholen bij het indienen van aanvragen, zodat we de ontwikkelingskansen van kinderen maximaal kunnen vergroten.

Heb je een vraag?

Stuur een mail naar info@jeugdeducatiefonds.nl of bel naar 030-303 06 53. We zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.